sobota, 18 maja 2019

Tosty zapiekane z jajkami i salsą pomidorową


Pomysł na ciepłe śniadanie - tosty zapiekane z jajkami sadzonymi i salsą pomidorowo-bazyliową. Danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej podawać od razu po upieczeniu. 


Składniki na 1 porcję:
2 kromki chleba tostowego
2 jajka
1 duży pomidor
trochę drobno pokrojonej cebuli
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżka masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz



Z chleba tostowego wyciąć środek. Pomidora umyć i bardzo drobno pokroić. Listki bazylii bardzo drobno posiekać. Pomidora, bazylię i cebulę wymieszać ze sobą. Warzywa przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuścić masło wraz z oliwą. Następnie przesmażyć z obu stron kromki chleba tostowego (wraz z wykrojonymi środkami). Gdy chleb się zarumieni to w środek pieczywa wbić po jednym jajku, a po brzegach ułożyć salsę pomidorową-bazyliową. Jajka posolić. Patelnię wstawić do rozgrzanego piekarnika (180ºC) i piec, aż do ścięcia się białek (około 8-10 minut). Od razu podawać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz