poniedziałek, 6 maja 2019

Udka i podudzia z kurczaka podane z pikantnym sosem pomidorowym


Pomysł na szybki do przygotowania i smaczny obiad - duszone kawałki kurczaka podane z lekko pikantnym sosem pomidorowym.  Danie najlepiej smakuje podane z ryżem lub ziemniakami. Polecam przygotować. Mascarpone możecie zastąpić słodką śmietaną. 



Składniki na 4-6 porcji:
3 udka i 3 podudzia z kurczaka (około 1 kg)
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 cebula
2 papryczki chilli
1/2 opakowania mascarpone (125 g) 
1/2 szklanki wody
sól, pieprz
pikantna przyprawa do kurczaka


Kilka godzin przed przygotowaniem dania (lub dzień wcześniej) mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami (solą, pieprzem oraz pikantną przyprawą do kurczaka). Wstawić do lodówki do schłodzenia. Cebulę obrać i drobno pokroić. Chilli przeciąć na pół, usunąć pestki i bardzo drobno posiekać. W garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i podsmażyć cebulę wraz z ostrą papryką. Gdy warzywa lekko się zezłocą to przełożyć je na talerz. Do tego samego garnka ponownie wlać odrobinę oliwy z oliwek i przesmażyć mięso z kurczaka (z obu stron, tylko do zarumienia mięsa). Do podsmażonego mięsa dodać podsmażone warzywa, wlać pomidory z puszki i wodę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dusić około 30 minut, aż do miękkości mięsa. Na sam koniec, kawałki kurczaka wyjąć z garnka i do sosu dodać mascarpone (lub śmietanę) zahartowane odrobiną gorącego sosu pomidorowego. Sos posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Ponownie włożyć kawałki kurczaka i całość zagotować. 

Podsmażanie warzyw i mięsa z kurczaka

Podsmażone mięso i wygląd dania przed duszeniem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz