poniedziałek, 13 listopada 2017

Babka jogurtowa z polewą cytrynową


Pomysł na tanie, szybkie do przygotowania i smaczne ciasto przygotowane na bazie oleju - babka jogurtowa z polewą cytrynową. Nie pomijajcie soku ani skórki z cytryny, ponieważ te dodatki "podkręcają" smak babki. Na sam koniec dodam, że babka już od razu po upieczeniu jest miękka i lekko wilgotna. 



Składniki na tradycyjną formę do babki:

ciasto
3 szklanki mąki pszennej (420 g)
1 szklanka drobnego cukru (200 g)
4/5 szklanki oleju (150 ml)
1 mały jogurt naturalny (180 g)
3 łyżki śmietany 18% (50 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka skórki cytrynowej
sok z 1 cytryny
4 jajka

polewa
1/2 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
cukrowa posypka do dekoracji




Jajka wbić do miski, stopniowo dodawać cukier i całość ubijać, aż do momentu otrzymania jasnej, puszystej masy. Gdy cukier się rozpuści to stopniowo wlewać olej. Cały czas mieszać. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i śmietanę (składniki dodawać do masy jajecznej w 3 turach, uwaga: mieszać delikatnie, np. za pomocą szpatułki). Na sam koniec dodać skórkę i sok z cytryny. Delikatnie połączyć. Przygotowane ciasto przełożyć do formy (będzie dosyć gęste). Piec około 60 minut w 165ºC (aż do zarumienienia). Upieczoną babkę przełożyć na talerz. Pozostawić do ostygnięcia. Na sam koniec polać polewą (cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny) i od razu udekorować cukrową posypką. Kroić po zastygnięciu polewy.


Ubijanie jajek z cukrem oraz łączenie z przesianą mąką
Ciasto w trakcie mieszania i gotowa konsystencja surowego ciasta
Babka przed i po upieczeniu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz