Syrop dyniowy to dodatek idealny do kawy, placuszków lub naleśników. Wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania 😀 Wystarczy wszystkie składniki przełożyć do rondelka i gotować na małym ogniu, aż do lekkiego zagęszczenia.
Składniki na 1 mały słoik:
1 szklanka wody
0,5 szklanki zwykłego cukru (100 g)
150 g upieczonej dynii hokkaido (waga bez skórki!)
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki startego imbiru
2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 goździki
szczypta gałki muszkatołowej
Do rondelka wlać wodę, wsypać przyprawy (cynamon, goździki, starty imbir i szczyptę gałki muszkatołowej) oraz zwykły i wanilinowy cukier. Gotować na małym ogniu, aż do lekkiego zagęszczenia. Następnie wyjąć goździki, a do syropu dodać puree z dyni. Całość dokładnie zmiksować. Masę ponownie zagotować, jeśli będzie zbyt gęsta to dolać 1/4 szklanki wody i ponownie zagotować. Przygotowany syrop przelać do małego słoika i przechowywać w lodówce.
Woda z przyprawami oraz z cukrem przed i w trakcie gotowania |
Od lewej strony: syrop przed i po zmiksowaniu |
Pomysł na przepis STĄD
Jesienna pora sprzyja oczywiście takim przepisom
OdpowiedzUsuń