Makrela kojarzy mi się z dzieciństwa tylko pod jedną postacią - w formie wędzonej pasty na kanapki. Jeżeli lubicie lekko tłuste i mięsiste ryby to musicie przygotować pieczoną makrelę. Taka ryba jest łatwa do przyrządzenia, ponieważ nie trzeba obierać jej z łusek. Ponadto makrela zawiera bardzo dużą ilość selenu, który wspomaga odporność. Idealne jesienne danie 😊
Składniki na 4 porcje:
4 filety świeżej makreli
sól, pieprz
przyprawa do ryb
farsz
3 czubate łyżki twarogu koziego (typu kanapkowego)
1/2 cebuli
1 mały ząbek czosnku
2 żółtka
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej pietruszki
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
duszone warzywa
2 młode cukinie
300 g pomidorów koktajlowych
odrobina oleju
sól, pieprz
Filety z makreli umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć warzywa. Do miseczki przełożyć twaróg kozi, podsmażone warzywa, posiekaną pietruszkę, żółtka, sok z cytryny oraz bułkę tartą. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Farsz nie może być zbyt rzadki. Dwa filety z makreli ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Następnie na filety z ryby przełożyć przygotowany farsz. Dokładnie go rozsmarować. Na sam wierzch ułożyć pozostałe filety z makreli. Całość czymś dociążyć, aby filety nie straciły swojego kształtu, np. papierem i małą, prostokątną formą do pieczenia (spójrz na zdjęcia). Piec około 35 minut w 180ºC. Pod koniec pieczenia przygotować duszone warzywa: cukinie umyć, obrać ze skórki i za pomocą obieraczki pokroić w cienkie, długie plasterki. Pomidorki umyć i przeciąć na pół. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i dodać cukinię oraz pomidorki. Warzywa doprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej miękkości cukinii. Upieczoną makrelę przeciąć na 2 części. Na talerze rozłożyć ciepłe, duszone warzywa i na to przełożyć pieczone, faszerowane filety z makreli. Całość od razu podawać.
Przygotowywanie farszu oraz smażenie warzyw |
Nadziewanie i składanie filetów z makreli |
Obciążanie filetów z makreli |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz