wtorek, 28 listopada 2017

Przekąski imprezowe dla wybrednych


Przekąski idealne dla osób, które kręci ostry lub łagodny smak - ślimaczki nadziane pikantnym farszem przygotowanym z kiszonej kapusty oraz podsmażonych pieczarek wraz z dodatkiem ketchupu Kotlin z piekła rodem, bądź łagodne paluszki nadziane szybką, startym serem i łagodnym ketchupem firmy Kotlin. Takie małe smakołyki sprawdzą się idealnie na domówkę, ponieważ każde z nich można chwycić w dłonie i zjeść bez brudzenia rąk. Dodatkowo, warto dodać, że poniższe przekąski na słono przypadną do smaku osobom o pikantnym lub łagodnym podniebieniu. Ja w zależności od nastroju - lubię delikatny lub ostry smak ketchupu. A Ty co wybierasz? 😀

#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen



Składniki:

ciasto drożdżowe
2,5 szklanki mąki pszennej (310 g)
1 szklanka przestudzonej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
zioła prowansalskie (wg uznania)

pikantne nadzienie z kiszoną kapustą i pieczarkami
200 g kapusty kiszonej
150 g pieczarek
3 łyżki Ketchupu Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1,5 szklanki wody
odrobina ostrej papryki
50 g startego, żółtego sera
1/2 cebuli
sól, pieprz
odrobina oleju

łagodne nadzienie z szynką
100 g szynki, np. konserwowej
50 g startego, żółtego sera
3 łyżki Ketchupu Kotlin Łagodnego




Na samym początku przygotować pikantny farsz: kapustę przepłukać. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilośc oleju i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki. Smażyć, aż do ich miękkości. Na sam koniec dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy (listki laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i ostrą paprykę). Wlać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż do miękkości kapusty. Farsz ostudzić i ewentualnie odcedzić z soku.

Następnie przygotować ciasto drożdżowe: do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, sól, cukier, zioła prowansalskie i wszystko ze sobą wymieszać. Następnie do suchych składników dodać wodę i oliwę z oliwek. Za pomocą łyżki lekko wymieszać. Przygotowaną masę przesypać na czysty blat i za pomocą dłoni należy wyrobić ciasto (co najmniej 10 minut) tj. tak długo je wyrabiamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Przygotowaną masę z powrotem wrzucić do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (tego czasu nie należy traktować zbyt dosłownie/czasami ciasto rośnie dłużej - wtedy wydłużamy czas oczekiwania, a czasami krócej - wtedy skracamy).
Na samym początku przygotować ślimaczki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować formułując prostokąt. Przygotowane ciasto posmarować Ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot. Następnie wyłożyć farsz z kiszonej kapusty (uwaga: wcześniej należy wyjąć listki laurowe i ziele angielskie!), a wierzch posypać startym serem. Na sam koniec zrolować ciasto i pokroić je w grubsze paski. Przygotowane ślimaczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego. Wstawić do piekarnika i piec około 15-18 minut w 200ºC , aż do wyrośnięcia ciasta i lekkiego zarumienienia. W międzyczasie przygotować paluszki: drugą część ciasta podzielić na 2 części. Pierwszą część cienko rozwałkować. Posmarować Ketchupem Kotlin Łagodnym, następnie ułożyć plasterki szynki i sam wierzch posypać startym, żółtym serem. Drugą część ciasta również cienko rozwałkować i przykryć nią ciasto z nadzieniem. Boki ze sobą skleić. Za pomocą noża, wykroić paski, które należy delikatnie zwinąć w spiralę. Przygotowane paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-18 minut w 180ºC. 

Przekąski świetnie smakują podane na ciepło jak i na zimno.


Przygotowywanie ślimaczków z pikantnym nadzieniem

Przygotowywanie paluszków z łagodnym nadzieniem










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz