Nasiona chia to dodatek idealny do małych przekąsek na słodko. Poniższy deser to połączenie kokosowej masy wraz z karmelizowanymi, słodko-kwaśnymi bananami. Deser prosty i błyskawiczny do przygotowania. Świetnie smakuje podany na ciepło jak i na zimno. Zachęcam do przygotowania!
Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje:
masa kokosowa
1,5 szklanki mleka kokosowego
1/4 szklanki nasion chia (5 łyżek, około 55 g)
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka cukru wanilinowego
karmelizowane banany
1 banan
1 łyżka cukru trzcinowego
trochę soku z cytryny
Do rondelka wlać mleko kokosowe, wsypać nasiona chia, ksylitol i cukier wanilinowy. Całość wymieszać i gotować około 7-10 minut na małym ogniu (co jakiś czas mieszając). Gdy nasiona chia zmiękną to rondelek zdjąć z ognia i przykryć pokrywką. W międzyczasie przygotować karmelizowane banany. Banana obrać ze skórki, przekroić na pół i przeciąć wzdłuż (powstaną 4 kawałki). Na suchej patelni rozpuścić cukier trzcinowy. Następnie dodać kawałki banana i smażyć na średnim ogniu, po 1-2 minucie z każdej strony. Masę kokosową przelać do pucharków. Na wierzch przełożyć karmelizowane kawałki banana. Podawać na ciepło lub po przestudzeniu.
Masa kokosowa przed gotowaniem |
Od lewej strony: karmelizowanie cukru i kawałków banana |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz