Jeżeli nie macie pomysłu do jakiego ciasta wykorzystać jabłka to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Krajanka jabłkowa na kruchym cieście wraz z owsianą kruszonką jest pyszna w smaku i łatwa do przygotowania. Obowiązkowo należy ją podawać z domowym sosem karmelowym. Idealne połączenie smaków! 😋
Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm:
kruche ciasto
1/2 kostki masła (100 g)
1/3 szklanki cukru pudru (50 g)
1 czubata szklanka mąki pszennej (150 g)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masa jabłkowa
5 jabłek średniej wielkości
2-3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
owsiana kruszonka
1/2 szklanki płatków owsianych górskich (100 g)
1/4 szklanki mąki pszennej (40 g)
60 g masła
4 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
do podania
sos karmelowym (przepis znajdziecie TUTAJ)
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Składniki na kruchy spód zagnieść ze sobą, następnie przygotowane ciasto lekko rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie surowe ciasto dopasować do formy za pomocą dłoni). Piec około 15-20 minut, aż do lekkiego zezłocenia. W międzyczasie jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Do garnka przełożyć jabłka, wsypać cukier i cynamon. Całość wymieszać. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka zmiękną to wsypać mąkę ziemniaczaną. Garnek zdjąć z ognia i całość ponownie ze sobą wymieszać. Na sam koniec przygotować owsianą kruszonkę. Płatki lekko rozdrobnić, np. za pomocą blendera. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą (masa połączy się ze sobą). Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka, a na sam koniec "rozetrzeć" kruszonkę. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut (aż do zrumienienia się kruszonki). Podawać wraz z dodatkiem sosu karmelowego.
Jabłka przed i w trakcie duszenia |
Składniki na owsianą kruszonkę przed wymieszaniem |
Od lewej strony: kruchy spód przed pieczeniem, następnie warstwa podduszonych jabłek i rozłożona owsiana kruszonka |
Przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz