Dynia to baza idealna do ciasta, deserów jak i sosu! Dzisiaj zapraszam Was na pulpeciki wieprzowe z mielonej łopatki ugotowane w sosie dyniowym. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków. Warto dodać, że sos dyniowy jest idealnie kremowy i mocno sycący. Zachęcam do przygotowania 😀
Składniki na 4-6 porcji:
co najmniej 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej
300 g upieczonej (waga bez skórki!) dyni hokkaido (jak upiec dynię - zajrzyjcie TUTAJ)
1 cebula
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2,5-3 szklanki wody
1 listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
ostra papryka
2 łyżeczki przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
odrobina oleju do smażenia
mąka ziemniaczana do obtoczenia
Cebulę obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć cebulę. Następnie przesmażoną cebulkę przełożyć na talerz, a do tego samego garnka wlać wodę (najpierw 2,5 szklanki) i dodać upieczoną dynię. Za pomocą blendera składniki połączyć ze sobą. Do przygotowanego sosu dodać listek laurowy, ziele angielskie, podsmażoną cebulkę i przyprawy (sól, pieprz i suszone pomidory z dodatkiem czosnku oraz bazylii). Gotować na średnim ogniu. W międzyczasie do miski przełożyć mięso mielone, dodać bułkę tartą, wbić jajko i wsypać przyprawy (sól, pieprz oraz ostrą paprykę). Dokładnie wymieszać mięso. Z przygotowanej masy formować niewielkie kulki, które należy obtoczyć w małej ilości mąki ziemniaczanej. Do gotującego się sosu przełożyć pulpeciki. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu (około 30 minut, aż do zmiany koloru mięsa). Jeżeli będziecie uważać, że jest za mało sosu to dolejcie 0,5 szklanki wody i całość zagotujcie. Sos posmakować i ewentualnie doprawić. Przygotowane pulpeciki podawać, np. z gotowanymi ziemniakami bądź ryżem.
Od góry: masa z mięsa mielonego przed wymieszaniem i składniki na sos przed zmiksowaniem |
Gotowy, zmiksowany sos wraz z dodatkiem cebuli oraz przypraw |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz