niedziela, 29 października 2017

Pieczone fioletowe ziemniaki (ćwiartki)


Czy wiedzieliście o tym, że istnieje fioletowa odmiana ziemniaków inaczej zwane truflowymi? 😋 Zachwycają kolorem, który nie blednie nawet po obróbce termicznej! Jak dla mnie nie różnią się w smaku od zwykłych, żółtych ziemniaków, ale faktycznie kolorem zachęcają do spróbowania. Pieczone ziemniaki to pomysł na prosty i smaczny dodatek do obiadu.  Ziemniaki przygotowane w poniższy sposób będą miały miękki środek i lekko chrupiącą skórkę.



Składniki:
okrągłe fioletowe ziemniaki (in. zwane truflowe)
olej
sól



Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować. Każdy ziemniak przekroić na 4 części (nie obierać ich ze skórki!). Pokrojone ziemniaki przełożyć do miski. Posypać solą i polać olejem. Całość dokładnie wymieszać. Każdy kawałek musi być obtoczony w oleju. Przygotowane ziemniaki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy ułożyć tylko 1 warstwę ziemniaków. Piec około 35 minut w 190ºC (do lekkiego zarumienienia). Podawać od razu po przygotowaniu. 


Wygląd surowych ziemniaków
Ziemniaki przed i po upieczeniu


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz