czwartek, 26 października 2017

Ciasto SALCESON


Pomysł na tanie i szybkie w przygotowaniu ciasto - SALCESON. Zdaje sobie sprawę, że część osób wystraszy się samą nazwą ciasta, ale...poniższy przepis to nic innego jak kakaowe ciasto nadziane dużą ilością pokrojonych jabłek. Warto dodać, że ciasto jest puszyste, miękkie i nie za słodkie w smaku. Przed podaniem możecie je udekorować cukrem pudrem bądź polać roztopioną czekoladą. Zachęcam do pieczenia 😊 



Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm:
4 jabłka średniej wielkości 
(co najmniej 0,5 kg jabłek - waga przed obraniem!)
3 jajka (rozmiar l)
2 szklanki mąki pszennej (280 g)
0,5 szklanki zwykłego cukru (100 g)
0,5 szklanki brązowego cukru (100 g)*
4 łyżeczki cukru wanilinowego
0,5 szklanki oleju (115 g)
0,5 szklanki mleka (125 ml)
3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu

do dekoracji
cukier puder
lub roztopiona tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)

*można zastąpić zwykłym cukrem



Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do misy robota kuchennego wbić jajka i stopniowo dodawać cukier (zwykły i trzcinowy). Składniki cały czas miksować, aż do uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie do masy jajecznej wsypać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy, kakao i wlać olej oraz mleko. Składniki dokładnie ze sobą wymieszać (np. za pomocą miksera). Na sam koniec dodać pokrojone jabłka i całość dokładnie ze sobą wymieszać (np. za pomocą łyżki). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, lekko wyrównać i piec około 45 minut w 180ºC (do suchego patyczka). Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Wygląd surowego ciasta
Ciasto przed i po upieczeniu




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz