środa, 4 października 2017

Ciasto 3 BIT


3 BIT to popularne ciasto na zimno przełożone herbatnikami, masą kajmakową, budyniem i śmietaną. Łatwe do przygotownia i bardzo smaczne. Ciasto 3 BIT wbrew pozorom nie jest zbyt mocno słodkie w smaku, ponieważ krem budyniowy idealnie komponuje się z pozostałymi warstwami. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania 😃



Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm:
około 350 g herbatników, np. pełnoziarnistych
1 puszka masy kajmakowej (0,5 kg)
3 szklanki mleka + 2 łyżki zwykłego cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 paczki - 40 g)
1 kostka miękkie masła (200 g)
1 duże opakowanie śmietany 30% (500 ml) + 2 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki wrzącej wody + 4 łyżeczki żelatyny
3 kostki gorzkiej czekolady


Masę kajmakową podgrzać (puszkę wstawić do wody i całość gotować kilka minut). Formę wyłożyć folią przezroczystą bądź papierem do pieczenia. Następnie ułożyć warstwę herbatników i na nie przełożyć ciepłą masę kajmakową. Po rozsmarowaniu masy od razu ułożyć kolejną warstwę herbatników. W międzyczasie przygotować krem budyniowy: do rondelka wlać 2,5 szklanki mleka, wsypać cukier i masę zagotować. W pozostałej 0,5 szklance mleka rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie się gotować do wlać rozpuszczony proszek budyniowy. Gotować 1-2 minuty, cały czas mieszając. Przygotowany budyń ostudzić (najlepiej wierzch przykryć przezroczystą folią, która będzie się stykać z budyniem - zapobiegnie to powstaniu kożucha). Do misy robota kuchennego przełożyć miękkie masło. Wsypać 2 łyżki cukru pudru. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Przygotowany krem budyniowy przełożyć na herbatniki. Następnie ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i wlać roztopioną, ostudzoną żelatynę. Wymieszać. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Na sam koniec zetrzeć gorzką czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki. Kroić po schłodzeniu (można już kroić po 2 godzinach od przygotowania). 

Warstwy ułożone od spodu:
herbatniki
masa kajmakowa
herbatniki
krem budyniowy
herbatniki
śmietana
starta czekolada


Przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz