Pomysł na wykorzystanie nadmiaru rosołu oraz gotowanych warzyw i mięsa – galaretki z kurczaka nadziane marchewką, pietruszką i zielonym groszkiem. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Warto dodać, że jest to idealna dietetyczna przekąska na słono, ponieważ w swoim składzie nie zawiera kalorycznych składników. Jeżeli szukacie jeszcze innych przepisów na wykorzystanie resztek rosołowych to zachęcam do przygotowania pasztetu lub naleśników.
Składniki na 7-8 małych szklanek (200 ml):
1 l odcedzonego rosołu
1/4 szklanki wrzącej wody
6 płaskich łyżeczek żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody
6 płaskich łyżeczek żelatyny
1 ugotowana pierś z kurczaka
2-3 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
1/2 puszki zielonego groszku konserwowego
ewentualnie sól, pieprz
ocet, np. jabłkowy do podania
Mięso obrać, usunąć skórę, kości i oczyszczone mięso pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki (jeśli warzywa są grube to pokroić je w półplasterki). Groszek odcedzić z zalewy. Rosół podgrzać. Do wrzącej wody wsypać żelatynę. Odstawić na kilka minut, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę wlać do gorącego rosołu (już go nie gotować!). Wymieszać i odstawić do schłodzenia. Ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Do szklanek/kokilek nakładać warzywa naprzemiennie z gotowanym mięsem. Całość stopniowo zalewać rosołem (tzn. wlać trochę rosołu i wstawić szklanki/kokilki do lodówki, aby stężała zalewa; czynność powtórzyć). Galaretki wyjąć z pojemników dopiero po całkowitym stężeniu. Podawać z niewielką ilością octu.
Suche składniki przed zalaniem galaretką |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz