poniedziałek, 16 października 2017

Wątróbka po żydowsku - pasta na kanapki


Wątróbka po żydowsku to pasta idealna na kanapki, która składa się ze smażonej wątróbki wraz z dodatkiem cebuli, jabłka oraz ugotowanych jajek. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków. Taką pastę możecie podać na świeżym pieczywie bądź zgodnie z tradycją żydowską - na chałce. 



Składniki:
250 g wątróbki drobiowej
3 jajka ugotowane na twardo
1/2 średniej wielkości cebuli
1/2 kwaśnego jabłka
odrobina oleju
majeranek
sól, pieprz


Wątróbkę oczyścić, ewentualnie pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć wątróbkę (z obu stron). Następnie dodać cebulkę i całość posypać solą oraz pieprzem. Dusić, aż do miękkości cebuli. Na sam koniec dodać kawałki jabłka i całość posypać majerankiem. Dusić, aż do miękkości jabłka. Ostudzić. Jajka obrać i pokroić w kostkę (ewentualnie zostawić 2-3 plasterki do dekoracji). Wątróbkę wraz z cebulką i jabłkiem bardzo drobno posiekać. Na sam koniec dodać do masy pokrojone jajka. Całość wymieszać i ewentualnie doprawić. Podawać ze świeżym pieczywem.



Pomysł zaczerpnięty z książki Macieja Kuronia "Gotuj ze mną"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz