Dzisiaj przepis na dodatek do kawy, ciasta, lodów lub naleśników - domowy sos karmelowy. Przygotowany tylko z 3 składników: cukru, masła i śmietany 30%. Wbrew pozorom nie jest trudny w przyrządzeniu. Podczas jego przygotowywania należy pamiętać o dwóch rzeczach: cukier karmelizujemy w szerokim garnku, na małym lub średnim ogniu (aby nie "spalić" cukru), a po dodaniu masła - sos należy cały czas mieszać. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni smakiem jak i konsystencją domowego sosu karmelowego 😍
Składniki na 1 mały słoik:
Składniki na 1 mały słoik:
1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g)
1/4 kostki masła (50 g)
110 ml śmietany 30% w temperaturze pokojowej
Na suchą patelnię (lub garnek o szerokim dnie!) wsypać cukier. Rozprowadzić go po całej powierzchni. Patelnię/garnek postawić na małym/średnim ogniu i podgrzewać, aż do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści oraz zmieni swój kolor na brązowy (na tym etapie nie należy mieszać cukru!). Jeśli, cukier w jakimś miejscu nie chce się rozpuścić to patelnię/garnek należy delikatnie "wstrząsnąć", aby nie skarmelizowany cukier połączył się z pozostałą, płynną masą.
Uwaga!
Należy uważać na to, aby nie spalić cukru (w przeciwnym razie uzyskamy bardzo gorzki karmel). Podczas karmelizacji, cukier w niektórych momentach może lekko dymić.
Do roztopionego cukru dodać masło. Za pomocą trzepaczki składniki połączyć ze sobą (aż do uzyskania kremowej masy!). Na sam koniec wlać śmietanę i patelnię/garnek zdjąć z ognia. Jeśli karmel Wam stwardnieje to patelnię/garnek należy ponownie postawić na mały ogień i masę cały czas mieszać. Po kilku minutach, składniki połączą się ze sobą tworząc kremowy sos karmelowy. Gotowy sos przelać do słoika i pozostawić do ostygnięcia.
Na suchą patelnię (lub garnek o szerokim dnie!) wsypać cukier. Rozprowadzić go po całej powierzchni. Patelnię/garnek postawić na małym/średnim ogniu i podgrzewać, aż do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści oraz zmieni swój kolor na brązowy (na tym etapie nie należy mieszać cukru!). Jeśli, cukier w jakimś miejscu nie chce się rozpuścić to patelnię/garnek należy delikatnie "wstrząsnąć", aby nie skarmelizowany cukier połączył się z pozostałą, płynną masą.
1 etap karmelizacji - cukier zmienia swoją konsystencję |
Uwaga!
Należy uważać na to, aby nie spalić cukru (w przeciwnym razie uzyskamy bardzo gorzki karmel). Podczas karmelizacji, cukier w niektórych momentach może lekko dymić.
Od lewej strony: wygląd roztapianego cukru + masła |
Do roztopionego cukru dodać masło. Za pomocą trzepaczki składniki połączyć ze sobą (aż do uzyskania kremowej masy!). Na sam koniec wlać śmietanę i patelnię/garnek zdjąć z ognia. Jeśli karmel Wam stwardnieje to patelnię/garnek należy ponownie postawić na mały ogień i masę cały czas mieszać. Po kilku minutach, składniki połączą się ze sobą tworząc kremowy sos karmelowy. Gotowy sos przelać do słoika i pozostawić do ostygnięcia.
Od lewej strony: masa cukier + masło, dodawanie śmietany i ostateczny wygląd sosu karmelowego |
Gorący sos od razu po przelaniu do słoika |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz