Pomysł na ciepłą kolację lub przekąskę na słono idealną na domówkę lub drugie śniadanie - parówki faszerowane żółtym serem i pieczarkami "ukryte" w cieście drożdżowym udekorowanym ziarnami sezamu, słonecznika oraz siemieniem lnianym. Wbrew pozorom poniższe parówki w cieście drożdżowym są łatwe i proste do przygotowania 😋 Zachęcam do pieczenia!
Składniki na 10-12 sztuk:
ciasto drożdżowe
2,5 szklanki mąki pszennej (300 g)
2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży (6 g)
2/3 szklanki letniej wody
4 łyżki oleju
szczypta soli
do nadziania
10-12 sztuk małych, cienkich parówek (około 300 g)
4 duże pieczarki (200 g)
1/2 cebuli
50 g startego, żółtego sera
sól, pieprz
odrobina oleju
do dekoracji
1 jajko
2 łyżki sezamu
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego
Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe: składniki na ciasto wymieszać ze sobą i za pomocą robota kuchennego lub dłoni wyrobić gładką, elastyczną masę. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia masy; na co najmniej 1 godzinę). W międzyczasie przygotować farsz: cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki. Całość posolić oraz popieprzyć. Smażyć na średnim ogniu, aż do wyraźnego skurczenia się pieczarek i redukcji wody. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Blat delikatnie podsypać mąką. Ciasto rozwałkować formułując prostokąt. Za pomocą noża wyciąć prostokąty, które powinny być trochę dłuższe niż parówki. Następnie zrobić z obu stron nacięcia, tzw. paseczki (spójrz na zdjęcia poniżej). Na środek przełożyć podsmażone pieczarki, parówkę i całość posypać startym serem. Paski ciasta drożdżowego zaplatać (naprzemiennie, od lewej do prawej strony) przykrywając parówki wraz z farszem. Końcówki ciasta (tzw. ogonki) delikatnie zlepić. Na sam koniec ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem, ziarnami słonecznika oraz siemieniem lnianym. Piec około 30 minut w 195ºC (do zarumienienia się ciasta). Najlepiej podawać na ciepło, np. z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Od lewej strony: ciasto przed i po wyrośnięciu |
Nacięcie ciasto z parówką i farszem |
Parówki przed pieczeniem |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz