sobota, 2 czerwca 2018

Sałatka "leśna polana"


Sałatka "leśna polana" to nowoczesna forma podania warzywnej sałatki. Wbrew pozorom sałatka jest szybka do przygotowania, lekka i bardzo efektowna. Wszystkie składniki ułożyłam warstwowo. Poniższą sałatkę przygotowałam w mniejszym naczyniu żaroodpornym, ale możecie ją również przygotować w tortownicy (o średnicy 18-20 cm).



Składniki:
1 mały słoik pieczarek konserwowych
1 podwójna pierś z kurczaka (wagowo około 0,3 kg)
2 średniej wielkości marchewki
4-5 młodych, średniej wielkości ziemniaków
1/2 małego słoika majonezu + ewentualnie 1-2 łyżki śmietany
3 ogórki kiszone
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
100 g żółtego sera
3 jajka
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia mięsa


Ziemniaki i marchewki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić, obrać. Odłożyć połówkę jednej marchewki i pokroić ją w kostkę. Pozostałe warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo. Obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Odstawić na kilkanaście minut. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć kawałki piersi z kurczaka. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z nich sok. Pietruszkę oraz szczypiorek umyć i drobno posiekać. Pieczarki odcedzić. Naczynie żaroodporne lub tortownicę wyłożyć przezroczystą folią i układać poszczególne warstwy sałatki (uwaga: każdą warstwę należy dosyć mocno docisnąć!):

UKŁADANIE:
1. pieczarki główkami do dołu,
2. po bokach pieczarek posypać pokrojoną marchewką,
3. pomiędzy pieczarkami ułożyć posiekaną zieleninę,
4. starta marchewka doprawiona solą oraz pieprzem,
5. odrobina majonezu, 
6. starte ziemniaki przyprawione solą oraz pieprzem
7. odrobina majonezu
8. usmażone kawałki piersi z kurczaka,
9. odrobina majonezu,
10. starte ogórki,
11. odrobina majonezu,
12. starte jajka przyprawione solą oraz pieprzem,
13. odrobina majonezu,
14. starty, żółty ser.

Następnie sałatkę lekko docisnąć i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Na sam koniec naczynie z sałatką odwrócić na talerzu i zdjąć folię spożywczą. Sałatka najlepiej smakuje podana wprost z lodówki. 

Gotowanie warzyw i smażenie piersi z kurczaka

Warstwy od spodu: pieczarki i po bokach marchewka pokrojona w kostkę; posiekana zielenina; starta marchewka

Odrobina majonezu; starte ziemniaki, usmażone piersi z kurczaka, odrobina majonezu, starte ogórki, odrobina majonezu

Starte jajka, odrobina majonezu i starty, żółty ser

  





Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz