piątek, 29 czerwca 2018

Zupa z botwinki - wegetariańska


Botwinka - zmora mojego dzieciństwa 😋 Jednak nie ukrywajmy, z wiekiem nasze upodobania i kubki smakowe - zmieniają się. Już od zimy czekałam na świeżą, młodą botwinkę, aby przygotować z niej pyszną, a zarazem lekką zupę. Aby danie było bardziej sycące, zupę z botwinki podałam z dużą ilością koperku i ugotowanymi jajkami. Zachęcam do przygotowania!




Składniki na 4 porcje:
1,5 l wody + 2 łyżeczki domowej wegety
1 duży pęczek botwinki 
1 duży pęczek koperku
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
sok z połowy cytryny
1 opakowanie śmietany 18% (200 g)
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
sól, pieprz

do podania
ugotowane jajka



Marchewkę i pietruszkę obrać. Buraki odciąć, umyć i obrać. Za pomocą blendera warzywa (marchewkę, pietruszkę i młode buraki) zetrzeć na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę, dodać domową wegete i zagotować. Następnie przełożyć starte warzywa. Gotować pod przykryciem, na średnim ogniu (około 10 minut). W międzyczasie liście z botwinki dokładnie umyć i drobno pokroić. Na patelni rozpuścić masło lub olej i na samym początku podsmażyć pokrojone łodyżki z botwinki. Gdy lekko zmiękną to dodać posiekane liście. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć, aż do wyraźnego skurczenia się liści. Do wywaru przełożyć podsmażoną botwinkę. Całość przyprawić solą, pieprzem i jeszcze chwilę gotować. Śmietanę zahartować w niewielkiej ilości gorącej zupy (tzn. śmietanę w temperaturze pokojowej przełożyć do miski i stopniowo dodawać do niej gorącą zupę, cały czas mieszając; powinna utworzyć się różowa masa). Zahartowaną śmietanę wlać do zupy, wlać sok z cytryny, wsypać 1/2 posiekanego pęczka koperku i całość zagotować. Przygotowaną zupę przelać do talerzy. Posypać świeżym koperkiem i podać z ugotowanymi ćwiartkami jajek. 


Ścieranie warzyw

Podsmażanie botwinki



Pomysł na zupę STĄD 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz