wtorek, 19 czerwca 2018

Pieczeń z wołowiny w sosie cebulowo-paprykowym


Zdaje sobie sprawę, że wołowina nie jest zbyt często przyrządzana w kuchni. Ostatnimi czasy staram się ograniczać drób, dlatego postanowiłam przygotować pieczeń z wołowiny w aromatycznym (cebulowo-paprykowym) sosie. Aby ułatwić sobie pracę, danie przyrządziłam w szybkowarze 😁Przygotowaną pieczeń należy przed podaniem pokroić na niezbyt grube plastry i podgrzać je w przygotowanym sosie, ponieważ dzięki temu wołowina nie będzie sucha.



Składniki na porcję dla 4-5 osób:
1 kawałek miękkiej wołowiny (około 1 kg)
2 małe cebule
1 duża, czerwona papryka
3 szklanki wody + 2 łyżeczki domowej wegety
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka kolorowego pieprzu 
olej do podsmażenia 



Cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w grubsze plasterki. Mięso umyć, osuszyć i nadziać czosnkiem (tylko z jednej strony). Rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć wołowinę z każdej strony. Następnie podsmażone mięso przełożyć na talerz. Do tego samego garnka przełożyć cebulę, paprykę, listki laurowe, kulki kolorowego pieprzu i ziele angielskie. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć. Na sam koniec przełożyć mięso i wszystko zalać wodą wraz z dodatkiem domowej wegety. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 60-65 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu, garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż samoczynnie opadnie ciśnienie oraz odblokuje się pokrywa od szybkowaru. Gotową wołowinę przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Ponownie przełożyć do garnka i podgrzać w przygotowanym sosie.


Wołowina nadziana czosnkiem; podsmażanie mięsa

Podsmażenie warzyw i wygląd mięsa oraz warzyw przed duszeniem





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz