Zachęcam Was do przygotowania pasztetu z duszonym jabłkiem. Poniższy pasztet nie wymaga pieczenia i jest błyskawiczny do przygotowania. Dodatkowo jest bardzo smaczny i idealnie kremowy. Nie pomijajcie jabłka, ponieważ dodaje pasztetowi lekkiej słodkości.
300 ml wody + 2 łyżeczki domowej wegety
0,3 kg wątróbki drobiowej
0,3 kg udek z kurczaka (waga bez kości i skóry)
1 duże jabłko
2 małe cebule
sól, pieprz
papryka chilli w młynku
gałka muszkatołowa
odrobina oleju
140 g miękkiego masła
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wątróbkę umyć i oczyścić. Udka umyć, osuszyć i przekroić na 2-3 części. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać wątróbkę i udka z kurczaka. Całość posypać solą oraz pieprzem i przesmażyć z obu stron. Na sam koniec wlać wodę wraz z dodatkiem domowej wegety. Dusić tak długo, aż większość wywaru wyparuje. Ostudzić. W międzyczasie jabłko obrać, umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Na dno patelni wlać odrobinę wody i dodać pokrojone jabłko. Smażyć, aż lekko zmięknie. Wątróbkę, udka, cebulę i miękkie masło zmiksować za pomocą blendera. Masę posmakować i doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Na sam koniec dodać podduszone kawałki jabłka. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do dwóch miseczek/kokilek i schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc).
Smażenie cebuli, mięsa i duszenie składników w warzywnym wywarze |
Wygląd pasztetu przed wymieszaniem z duszonym jabłkiem |
Pomysł na przepis z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała wielka uczta"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz