Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką to pomysł na tanie, szybkie i proste do przygotowania jednogarnkowe danie. Ponadto, poniższa zapiekanka to sposób na nieco inne podanie wątróbki drobiowej. Zachęcam do przygotowania.
Składniki na 4 porcje:
0,4 kg oczyszczonej wątróbki drobiowej
1 pęczek zielonej pietruszki
2 mniejsze cebule
6-7 średniej wielkości ziemniaków
2 łyżki bułki tartej
2 jajka
sól, pieprz
cząber
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać ze skórki. Wątróbkę bardzo drobno pokroić. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Do wątróbki wbić jajka, dodać posiekaną pietruszkę, wsypać bułkę tartą i masę przyprawić: solą, pieprzem oraz cząbrem. Składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć 1/3 części ziemniaków, następnie połowę pokrojonej cebuli, którą należy przyprawić solą oraz pieprzem i połowę farszu z wątróbki. Ponownie ułożyć ziemniaki, przyprawioną cebulę i farsz z wątróbki. Na sam wierzch ułożyć ziemniaki i delikatnie przyprawić je solą oraz pieprzem. Całość piec bez przykrycia około 45-55 minut w 180ºC (do lekkiego zarumienienia się wierzchu zapiekanki).
Masa z wątróbki przed wymieszaniem |
Układanie zapiekanki: ziemniaki, cebula, farsz z wątróbki i ponownie ziemniaki, cebula, farsz z wątróbki i na sam wierzch plasterki ziemniaków |
Pomysł na danie z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała wielka uczta"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz