Kotleciki szu-szu to kawałki piersi kurczaka zamarynowane w jogurcie naturalnym, żółtkach, mące ziemniaczanej i przyprawach. Kotleciki należy smażyć na małej ilości tłuszczu. Mięso po usmażeniu jest miękkie i soczyste. Zachęcam do przygotowania.
Składniki na porcję dla 3-4 osób:
1 duża, podwójna pierś z kurczaka (wagowo około 0,7 kg)
marynata
3 żółtka z dużych jaj
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki jogurtu naturalnego
przyprawy: pieprz, papryka słodka, papryka ostra, ewentualnie sól
2 łyżeczki przyprawy czosnku kolorowego
4 łyżki oleju
dodatkowo
odrobina oleju do smażenia
Piersi umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Z jednej połówki powinno powstać 7 kawałków. Składniki na marynatę przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Mięso przełożyć do marynaty i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Rozgrzać patelnię (np. typu wok) z niewielką ilością tłuszczu, tj. olej musi przykryć dno patelni. Kawałki kurczaka smażyć na średnim ogniu, z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotlety przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Marynowanie i smażenie mięsa |
Forma podania dziecku :) |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz