Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania bezglutenowych placuszków przyrządzonych z mąki kukurydzianej, jajka i kefiru. Placki są miękkie, puszyste, szybkie oraz proste do przygotowania. Ps. pamiętajcie, że dania z mąką kukurydzianą mają swój specyficzny smak 😁
Składniki na 12-15 sztuk:
1 szklanka kefiru (250 g)
1 jajko
1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej (170 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
masło klarowane do smażenia
Do miski wlać kefir i wbić jajko. Składniki połączyć ze sobą. Następnie dodać przesianą mąkę, wsypać szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać. Masę pozostawić na około 10 minut. Po upływie czasu rozgrzać patelnię z małą ilością masła klarowanego. Smażyć (na średnim ogniu) z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.
Etapy przygotowywania ciasta |
Smażenie placuszków i przygotowywanie duszonych śliwek |
Pomysł STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz