Pomysł na mocno warzywny obiad - kluski szpinakowe podane z duszonymi warzywami. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe kluski swoim kolorem zachęcały do jedzenia. Aby danie było bardziej pożywne, kluski z warzywami podałam z jajkiem sadzonym "smażonym" na wodzie. Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.
Składniki na porcję dla 3 osób:
makaron szpinakowy
200 g świeżego szpinaku (u mnie waga z łodygami)
1 szklanka mąki pszennej
odrobina wody
warzywa w sosie
1 średniej wielkości cukinia
250 g pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 garść świeżej bazylii
pieprz do smaku
1 łyżka mascarpone
odrobina oleju
do podania
jajko sadzone "smażone" na wodzie
Szpinak umyć, osuszyć i zblendować. Do masy szpinakowej wsypać mąkę, wlać wodę i zagnieść ciasto. Masa powinna lekko lepić się do rąk. Za pomocą dłoni formować podłużne kluski. W dużym, szerokim garnku zagotować wodę i wrzucić kluski. Gotować 2-3 minuty na średnim ogniu (czas liczyć od wypłynięcia). Ugotowane kluski przełożyć na durszlak. Uwaga: wodę po gotowaniu makaronu pozostawić, ponieważ część będzie użyta do sosu!
W międzyczasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać pokrojony w cienkie plastry czosnek. Chwilę smażyć na średnim ogniu. Następnie dodać cukinię pokrojoną w półplasterki. Gdy cukinia zmięknie to dodać do niej połówki pomidorków koktajlowych oraz świeżą bazylię. Całość przyprawić pieprzem, ewentualnie solą (pomijamy, gdy danie będą jeść dzieci poniżej 1 roku życia) i chwilę smażyć. Do warzyw dodać ugotowany makaron i serek mascarpone. Całość wymieszać i chwilę smażyć. Gotowe danie przełożyć na talerz i podawać z jajkiem sadzonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz