Kto ma ochotę na puszysty omlet biszkoptowy nadziany świeżymi owocami? Uwaga: podczas smażenia/duszenia omletu nie trzeba obracać na drugą stronę. Dodatkowo do ciasta nie dodałam ani grama cukru, ponieważ dojrzałe owoce oddały swoją słodycz.
Składniki na 2 porcje:
2 duże jajka
1/2 szklanki mąki, np. jasnej orkiszowej/pszennej
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka masła klarowanego
owoce, np. truskawki, maliny, banany
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W drugiej misce połączyć ze sobą: żółtka, mąkę oraz mleko. Do masy żółtkowej dodać ubitą pianę i całość delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z połową łyżeczki masła. Zmniejszyć ogień. Wylać połowę przygotowanej masy. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek, banana i całe maliny. Podczas układania owoców, omlet powinien lekko urosnąć. Przykryć patelnię pokrywką i dusić na małym ogniu około 8-10 minut. Omlet musi się lekko zezłocić od spodu i ściąć się z wierzchu. Tak samo postąpić z drugim omletem. Podawać na ciepło.
Etapy przygotowywania masy na omlet |
Smażenie omletu pod przykryciem |
Pomysł STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz