Dzisiaj zachęcam do przygotowania miękkich placuszków. Do ciasta dodałam twaróg oraz świeże truskawki. Dzięki tym składników, placki po usmażeniu były lekko wilgotne. Uwaga: do ciasta nie dodałam ani grama cukru, ponieważ słodzikiem jest dojrzały banan.
Składniki na około 12-15 placków:
1/2 kostki twarogu półtłustego
1 dojrzały banan
1 jajko
2 łyżki amarantusa ekspandowanego
5 łyżek mąki orkiszowej
garść świeżych truskawek
do smażenia, np. masło klarowane
Banan przełożyć do miski, dodać twaróg i wbić jajko. Składniki wymieszać ze sobą. Następnie wsypać mąkę i amarantusa. Wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać pokrojone truskawki. Lekko wymieszać. Rozgrzać patelnię wraz z dodatkiem masła klarowanego. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone placki przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz