Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a staracie się ograniczać kupne słodycze to zachęcam do upieczenia ciasteczek owsianych przygotowanych na bazie masła orzechowego. Poniższe ciasteczka są szybkie i proste do przygotowania. Lekko chrupiące z zewnątrz i z miękkim środkiem. Po upieczeniu należy je przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Składniki na 15 sztuk:
Składniki na 15 sztuk:
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
3/4 szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko (rozmiar l)
4 łyżeczki miodu
Do miski wbić jajko, dodać miód i masło orzechowe. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Płatki owsiane zmielić, np. za pomocą blendera. Do masy jajeczno-orzechowej wsypać płatki oraz cukier wanilinowy. Ponownie wymieszać. Za pomocą dłoni wylepić ciasteczka (będą lekko kleić się do rąk; w takim przypadku ciasteczka możecie lepić lekko wilgotnymi rękoma). Przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i lekko spłaszczyć. Piec około 12-15 minut w 180ºC (do zarumienienia).
Od lewej strony: mieszanie jajka z masłem, następnie ze zmielonymi płatkami i wygląd gotowej masy ciatseczkowej |
Od lewej strony: ciasteczka przed i po upieczeniu |
Pomysł na przepis STĄD
Czy płatki trzeba mielić? Jeśli nie, to czy trzeba coś zmienić w przepisie?
OdpowiedzUsuńA o według mnie, jeśli płatki nie będą zblendowane to nic nie trzeba zmieniać w przepisie. Ewentualnie podczas wyrabiania masy na ciasteczka można dodać odrobinę więcej masła orzechowego, aby bardziej połączyło składniki.
UsuńPłatki należy rozdrobnić. Nie muszą być zmielone na mąkę. Na zdjęciach widać, że płatki po zblendowaniu nie są zmiksowane na pył. Dzięki takiemu manewrowi, płatki nie są tak mocno wyczuwalne w smaku (chodzi mi o chrupkość ciasteczek).
OdpowiedzUsuń