Pomysł na szybki, piątkowy obiad - placuszki warzywne z dodatkiem cebuli, kalafiora i marchewki. Do ich przyrządzenia nie potrzebujecie wyszukanych składników. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe placuszki są rewelacyjne w smaku i jak dla mnie są o wiele smaczniejsze, niż tradycyjne placki ziemniaczane :)
Składniki na 2 porcje (8 sztuk):
połowa średniej wielkości kalafiora (około 300 g)
1 średniej wielkości marchewka
2 łyżki mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 mała cebula
1 jajko (rozmiar l)
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
olej lub masło klarowane do smażenia
Cebulę oraz marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z kalafiora oderwać liście, umyć go i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw wbić jajko, dodać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 łyżka z czubkiem = 1 placek). Smażyć z obu stron, na złoty kolor. Podczas przewracania, placki delikatnie podważać, aby się nie rozerwały. Usmażone placuszki przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki posypać posiekanym koperkiem.
Od lewej strony: masa przed i po wymieszaniu |
Od lewej strony: placuszki przed obróceniem i po przewróceniu na drugą stronę |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz