Pomysł na dodatek do obiadu - pieczone różyczki kalafiora w sosie beszamelowo-serowym. W tym wydaniu kalafior jest naprawdę smaczny 😊 Najlepiej do sosu dodać ser pleśniowy z niebieską pleśnią, ponieważ idealnie będzie pasować do delikatnego smaku kalafiora.
Składniki na 2 porcje:
1/2 dużego kalafiora (wagowo około 400-500 g)
50 g sera pleśniowego, np. typu blue
1 łyżka masła klarowanego
1,5 łyżeczki mąki pszennej
1 szklanka zimnego mleka
sól
do dekoracji
zielona pietruszka
Kalafiora umyć i pokroić na mniejsze różyczki (usuwając głąb). We wrzącej, osolonej wodzie ugotować różyczki kalafiora (najlepiej, aby były ugotowane al dente). Odcedzić. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Smażyć, co jakiś czas mieszając. Gdy zasmażka zmieni kolor to wlać zimne mleko. Gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy sos będzie lekko gęsty to patelnię zdjąć z ognia i dodać ser pleśniowy. Wymieszać. Podgotowane różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość polać sosem beszamelowo-serowym. Piec około 25 minut w 195°C (aż do lekkiego zarumienienia sosu). Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszką.
Przygotowywanie sosu beszamelowego wraz z dodatkiem sera pleśniowego |
Kalafior przed zapiekaniem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz