Kalafior to dodatek idealny do sałatek. Dzisiaj zachęcam do przygotowania wegetariańskiej sałatki wraz z dodatkiem surowego kalafiora, sera pleśniowego, koperku i podprażonych ziaren słonecznika. Prosto, szybko i smacznie.
Składniki na 2 porcje:
1/2 dużego kalafiora (wagowo około 400-500 g)
50 g sera pleśniowego, np. blue
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Kalafiora umyć i pokroić na mniejsze różyczki. Do miski przełożyć kalafiora, dodać ser pleśniowy, posiekany czosnek i koperek, ziarna słonecznika, majonez oraz jogurt naturalny. Całość doprawić pieprzem i odrobiną soli (pamiętajcie o tym, że ser jest już słony!). Wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowaną sałatkę lekko schłodzić.
Od lewej strony: sałatka przed i po wymieszaniu wszystkich składników |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz