Na weekendowe śniadanie poleca się omlet jajeczny z dużą ilością szpinaku wraz z dodatkiem czosnku oraz z plasterkami pomidora malinowego. Omlet jest prosty i szybki do przygotowania. Obowiązkowo przed podaniem, należy go pokroić w trójkąty (tak jak pizzę) i posypać posiekanym szczypiorkiem.
4 jajka (rozmiar l)
3 garście świeżego szpinaku (100 g)
2 łyżki startego sera mozzarella
2 łyżki startego sera mozzarella
1-2 małe pomidory
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżeczki masła do smażenia
do podania
posiekany szczypiorek
do podania
posiekany szczypiorek
Świeży szpinak umyć, osuszyć. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła. Dodać czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać szpinak. Smażyć, aż do momentu wyraźnego skurczenia. Gotowy szpinak przełożyć na talerz. Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Tą samą patelnię wytrzeć za pomocą ręcznika papierowego. Jajka wbić do miski, wlać do nich mleko i całość mocno roztrzepać. Do lekko ubitej masy jajecznej przełożyć szpinak i dodać starty ser. Delikatnie wymieszać. Na patelni rozpuścić pozostałą ilość masła. Następnie wylać masę jajeczno-szpinakową. Na sam wierzch ułożyć plasterki pomidora. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem, aż do momentu ścięcia masy jajecznej (5-6 minut na średnim ogniu). Gotowy omlet przełożyć na talerz, pokroić w trójkąty i posypać posiekanym szczypiorkiem. Od razu podawać.
Od lewej strony: smażenie szpinaku, podsmażanie omleta i jego "duszenie" |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz