Kalafior to warzywo, które w moim domu podawało się tylko na jeden sposób - gotowanego w wodzie i polanego bułka tartą podsmażoną na maśle. Nie ukrywam, że czasami najprostsze połączenia smaków są najlepsze, ale... dzisiaj zachęcam Was do przygotowania poniższego dania :) Kalafior po grecku to nic innego, jak duszone różyczki kalafiora w sosie pomidorowym wraz z dodatkiem cynamonu. Pomysł na smaczne i lekko rozgrzewające danie. Jeżeli Wasze posiłki muszą zawierać mięso to na sam koniec dodajcie, np. gotowaną i pokrojoną pierś z kurczaka.
Składniki na 4 porcje:
1 duży kalafior
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 szklanka wody
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
cynamon
1 laska cynamonu
Kalafiora umyć, osuszyć, odciąć liście oraz głąb i wykroić różyczki (nie mogą być zbyt dużej wielkości!). Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło. Następnie dodać cebulę i czosnek. Całość chwilę smażyć. Gdy warzywa lekko się ze złocą to dodać różyczki kalafiora i wlać pomidory z puszki. Na sam koniec wsypać przyprawy, dodać laskę cynamonu i wlać wodę. Dusić pod przykryciem, na średnim ogniu (około 30-40 minut), aż do lekkiej miękkości kalafiora.
Od lewej strony: podsmażanie czosnku i cebuli i gotowanie różyczek kalafiora wraz z dodatkiem pokrojonych pomidorów oraz cynamonu |
Przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz