Porzeczki to owoce, które idealnie sprawdzą się do słodkich
wypieków. Rok temu pokazałam Wam przepis na genialne kruche ciasto nadziane porzeczkami i przełożone budyniem oraz bezą, a dzisiaj zachęcam do upieczenia słodko-kwaśnych muffinek, które
są miękkie, puszyste i bardzo smaczne :)
Składniki na 18 sztuk:
300 g obranych porzeczek, np. czerwonych
ponad 1/2 kostki masła (120 g)
1 kubek śmietany 18% (200 g)
2 jajka (rozmiar l)
1 szklanka zwykłego cukru (210 g)
2 płaskie szklanki mąki pszennej (300 g)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski wbić jajka, wlać masło,
dodać śmietanę i zwykły cukier oraz wanilinowy. Za pomocą trzepaczki składniki połączyć ze
sobą. Następnie wsypać przesianą mąkę wraz z dodatkiem proszku do pieczenia i
sody. Ponownie wymieszać (tylko do połączenia składników!). Na sam koniec dodać obrane porzeczki. Za pomocą łyżki
wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Formę do muffinek
wyłożyć papilotkami. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Muffinki piec
około 25-30 minut w 180°C
(aż do suchego patyczka i zarumienienia). Po upieczeniu przełożyć na kratkę i
ostudzić.
Od lewej strony: mieszanie mokrych i suchych składników |
Ciasto przed i po dodaniu porzeczek |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz