środa, 26 czerwca 2019

Delikatne pulpety nadziewane młodą kapustą i marchewką gotowane w sosie pomidorowym


Kolejny przepis na wykorzystanie młodej kapusty - gotowane pulpety nadziane młodą kapustą, cebulą i marchewką. Aby nadać im delikatności - do mięsa dodałam kaszkę manną. Poniższe pulpety ugotowałam w sosie na bazie pomidorów z puszki i startej marchewki. Jeżeli lubicie gładkie, kremowe sosy to przed podaniem możecie go zblendować. 



Składniki na porcję dla 4-5 osób:

pulpety
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki/łopatki
1/2 główki młodej kapusty (0,4 kg - waga przed usunięciem głąba)
1 młoda marchewka
1 średniej wielkości cebula
3/4 szklanki (suchej!) kaszki manny (120 g)
2 jajka
sól, pieprz
słodka papryka
mąka do obtoczenia pulpetów

sos
3-4 szklanki wody
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
2 młode marchewki
1 średniej wielkości cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta cynamonu
odrobina ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy z oliwek


Na samym początku przygotować sos. Cebulę i czosnek obrać oraz bardzo drobno pokroić. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Gdy warzywa lekko się zeszklą to dodać startą marchewkę. Całość chwilę smażyć ze sobą. Następnie wlać pomidory z puszki i 3 szklanki wody. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso przełożyć do miski. Cebulę i marchewkę obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z kapusty odciąć głąb i również zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Do mięsa mielonego przełożyć starte warzywa (marchewkę, cebulę oraz kapustę), wbić jajka, wsypać kaszkę manną i całość mocno przyprawić (solą, pieprzem oraz słodką papryką). Farsz bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma, kilka minut). Jeśli według Was masa jest zbyt mokra, to można dodać 2 łyżki bułki tartej. Z przygotowanego farszu uformować podłużne pulpety. Od razu obtoczyć je w mące. Gotujący się sos posmakować, doprawić solą oraz pieprzem i wsypać do niego cynamon oraz zioła prowansalskie. Całość wymieszać. Do gotującego się sosu przełożyć przygotowane pulpety. Gdy mięso się zetnie to pulpety delikatnie obrócić na drugą stronę. Uwaga: pulpety powinny być zakryte sosem! Ewentualnie dolać szklankę wody. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu (około 25-30 minut). Przygotowane pulpety podawać z ziemniakami lub ryżem. 

Przygotowywanie pulpetów

Etapy przygotowywania sosu i gotowania pulpetów




Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz