sobota, 8 czerwca 2019

Szparagi podane z sosem serowym (na bazie beszamelu) i wędzonym boczkiem


Pomysł na dodatek do obiadu - zielone szparagi gotowane w wodzie podane z sosem serowym na bazie beszamelu i zarumienionym boczkiem. Prosto i smacznie. Poniższe szparagi najlepiej smakują podane od razu po przygotowaniu. 


Składniki na 3-4 porcje:
1 bardzo duży pęczek zielonych szparagów (co najmniej 0,5 kg)
100 g wędzonego boczku

sos serowy (na bazie beszamelu)
100 g ostrego, żółtego sera
ewentualnie odrobina sera grana padano
około 1,5-2 szklanki zimnego mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz


Na samym początku przygotować sos serowy na bazie beszamelu. Na patelni rozpuścić masło. Następnie wsypać mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Uwaga: nie może być żadnych grudek! Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zmienić kolor. Następnie wlać 1,5 szklanki zimnego mleka. Sos od razu doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu. Na początku może Wam się wydawać, że sos jest za rzadki…ale im dłużej będzie gotowany, tym bardziej zgęstnieje. Pod sam koniec, dodać starty ser (żółty oraz ewentualnie starty grana padano) i sos jeszcze chwilę gotować (cały czas mieszając!). Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolejcie pozostałą część mleka. Sos posmakować, ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Boczek pokroić w kostkę lub paseczki, przesypać na suchą patelnię i zarumienić. Na sam koniec przygotować szparagi: umyć, odłamać twarde końcówki i ugotować w osolonej, wrzącej wodzie (gotować dosłownie 2-3 minuty). Ugotowane szparagi odcedzić, przełożyć na talerze, polać sosem serowym i posypać zarumienionym boczkiem. Całość od razu podawać. 

Roztapianie masła i przygotowywanie zasmażki

Gotowanie zasmażki, roztapianie sera i ostateczny wygląd gotowego sosu 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz