piątek, 7 czerwca 2019

Sernik truskawkowy - na zimno


Sernik z musem truskawkowym ozdobiony galaretką ze świeżymi truskawkami to ciasto na zimno, które jest w miarę szybkie do przygotowania i nie za słodkie w smaku 😋 Wystarczy wcześniej rozpuścić oraz ostudzić galaretki i ciasto zrobicie w ciągu kilku minut. Poniższy sernik najlepiej smakuje podany mocno schłodzony. Polecam przygotować. 


Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm:

masa sernikowa (różowa)
0,4 kg truskawek (świeżych lub odmrożonych)
0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
1/2 szklanki śmietany 30% (125 ml)
2 galaretki o smaku truskawkowym
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1,5 szklanki wrzącej wody
4-5 łyżek cukru pudru

dodatkowo
2 galaretki o smaku truskawkowym 
3 szklanki wrzącej wody
biszkopty
świeże truskawki


Najpierw rozpuścić galaretki. Przygotować dwa osobne naczynia. W pierwszym naczyniu rozpuścić dwa opakowania galaretek w 3 szklankach wrzącej wody, a w drugim naczyniu -rozpuścić pozostałe dwa opakowania wraz z 3 łyżeczkami żelatyny w 1,5 szklance wrzącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Truskawki umyć, obrać z szypułek. 0,4 kg obranych truskawek wsypać do kielicha blendera, dodać cukier puder i całość zmiksować ze sobą. Schłodzoną śmietanę ubić. Do miski przełożyć twaróg, dodać mus truskawkowy i rozpuszczoną galaretkę wraz z żelatyną (1,5 szklanki). Całość zmiksować ze sobą. Na sam koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć ją z masą sernikową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułożyć biszkopty. Lekko tężejącą różową masę wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki. W międzyczasie truskawki (ilość dowolna - według gustu) pokroić na połówki. Owoce ułożyć na stężonej masie sernikowej. Na sam koniec całość zalać lekko tężejącą galaretką (3 szklankami). Sernik ponownie schować do lodówki. Kroić na drugi dzień. Podawać mocno schłodzony. 

Od lewej strony: truskawki przed zmiksowaniem i ostateczny wygląd masy sernikowej

Składanie ciasta: biszkopty, masa sernikowa, truskawki i galaretka

 



Pomysł na przepis STĄD

2 komentarze: