czwartek, 20 czerwca 2019

Pizza z patelni (na drożdżach)


Pizza z patelni to pomysł na szybki, tani obiad. Taką pizzę możecie nadziać ulubionymi składnikami. Najlepiej smakuje podana od razu po przygotowaniu. Ciasto z poniższego przepisu będzie chrupiące z zewnątrz i miękkie, puszyste w środku. 


Składniki na 2 pizze (dla 2-3 osób):

ciasto
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
3/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
zioła prowansalskie

sos do posmarowania
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
odrobina przegotowanej wody
zioła prowansalskie

dodatki (według uznania)
kilka plasterków wędliny
100 g startego żółtego sera
1 kulka mozzarelli
100 g pieczarek
1/2 cebuli
odrobina oliwy z oliwek
sól, pieprz


Na samym początku przygotować rozczyn: do letniej wody wsypać 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i dodać pokruszone, świeże drożdże. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Rozczyn pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.Do miski wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Następnie do sypkich składników wlać rozczyn oraz oliwę z oliwek. Wszystko wymieszać. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie przełożyć je do miski i przykryć czystym ręcznikiem. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut (powinno podwoić swoją objętość). Podczas wyrastania ciasta przygotować sos (w szklance rozrobić koncentrat pomidorowy z przegotowaną wodą; na sam koniec przyprawić go solą oraz ziołami prowansalskimi) oraz składniki do pizzy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię wraz z niewielką ilością oliwy z oliwek. Przesmażyć cebulę. Następnie zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Smażyć kilka minut. Na sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem. Wędlinę pokroić w paski. Ser mozzarella odsączyć i pokroić w półplasterki. 

Na małym ogniu rozgrzać dużą patelnię (nie smarować jej tłuszczem!). Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Blat posypać odrobiną mąki. Każdą część ciasta rozwałkować tworząc okrąg o średnicy mniejszej niż przygotowana patelnia. Przygotowane ciasto (1 spód) przełożyć na rozgrzaną patelnię. Przykryć pokrywką i "dusić" około 3 minut. Następnie patelnię zdjąć z ognia, ciasto przewrócić na drugą stronę, posmarować sosem i nadziać dodatkami. Ponownie patelnię wstawić na mały ogień. Pizzę przykryć pokrywką i "dusić" około 5 minut (aż do rozpuszczenia się sera). To samo powtórzyć z drugim ciastem. Gotową pizzę od razu podawać. 

Rozczyn przed i po wyrośnięciu

Ciasto drożdżowe przed i po wyrośnięciu

Dodatki i sos do pizzy

Etapy "smażenia" pizzy

 


 

2 komentarze: