Zupa pieczarkowa gotowana z drobnym makaronem to pomysł na szybki, lekki i wegetariański obiad. Jeżeli lubicie rozgotowany makaron to poniższy sposób przyrządzenia zupy przypadnie Wam do gustu 😃
Składniki na 4 porcje:
1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu
0,4 kg pieczarek
1 duża marchewka
1 cebula
1 szklanka drobnego makaronu typu mini kokardki (100 g nieugotowanego)
2 łyżki śmietany 18% + 1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
do dekoracji
posiekany koperek oraz pietruszka
Pieczarki umyć i pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło oraz rozgrzać oliwę. Następnie przesmażyć cebulę wraz z pieczarkami. Smażyć na dosyć dużym ogniu, ponieważ pieczarki powinny się lekko zarumienić. W międzyczasie marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do podsmażonych pieczarek dodać tartą marchewkę. Całość smażyć ze sobą kilka minut (co jakiś czas mieszając). Na sam koniec wlać gorący wywar/rosół i wsypać surowy makaron. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem około 10-15 minut (od momentu zagotowania się bulionu). Śmietanę zahartować w odrobinie gorącej zupie. Do śmietany dodać mąkę i rozpuścić ją. Na sam koniec do zupy wlać zahartowaną śmietanę. Całość wymieszać, posmakować i ewentualnie zupę mocniej doprawić. Podawać z posiekaną natką pietruszki oraz koperkiem.
Uwaga: zupa najlepiej smakuje 1-2 godziny po ugotowaniu, ponieważ makaron zmięknie i zagęści zupę.
Podsmażanie pieczarek wraz z cebulą, marchewki i wygląd zupy przed ugotowaniem |
smakowicie
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńZachęcam do przygotowania 😉
Usuń