Pomysł na fit deser bez dodatku cukru - domowa malinowa galaretka przykryta jogurtem naturalnym. Całość udekorowana malinami, listkami świeżej mięty oraz polana miodem malinowym. Deser szybki do przygotowania i bardzo smaczny.
300 g malin
1 duży jogurt naturalny (400 g)
2 łyżeczki ksylitolu
1 czubata łyżeczka miodu, np. malinowego
1 łyżeczka agar-agar
kilka listków świeżej mięty
Maliny przesypać do garnka i zagotować. Za pomocą łyżki rozdrobnić. Garnek zdjąć z ognia, wsypać agar-agar i całość wymieszać. Przygotowaną masę przelać do szklanek. Pozostawić do stężenia. Uwaga: agar-agar bardzo szybko zastyga 😊 Wierzch galaretki przykryć jogurtem naturalnym. Całość polać miodem i udekorować malinami oraz listkami świeżej mięty. Podawać po schłodzeniu.
Gotowanie malin i przygotowywanie deseru |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz