sobota, 7 września 2019

Zapiekane naleśniki nadziane piersią kurczaka, cukinią, marchewką i porem


Danie, które powstało z powodu "czyszczenia lodówki" 😉 Zapiekane naleśniki nadziane piersią kurczaka, cukinią, marchewką i porem. Prosto i pysznie. Dodatkowo, aby naleśniki po upieczeniu nie były suche - wierzch polałam domowym sosem pomidorowym i posypałam startym serem. Takie naleśniki są szybkie do przyrządzenia i świetnie smakują na drugi dzień po przygotowaniu.


Składniki na 2 porcje:
4 usmażone naleśniki (można przygotować z TEGO przepisu)

farsz
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
1 średniej wielkości cukinia
1 marchewka
1 por (jasna część)
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz

sos pomidorowy
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
oregano
szczypta cukru
1 łyżka oliwy z oliwek

do posypania
starty ser, np. żółty, mozzarella (ilość według uznania)



Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek i usmażyć kawałki kurczaka. Cukinię umyć, odciąć z niej końcówki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić ją w półtalarki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por umyć, przekroić na pół i pokroić w cienki półplasterki. Na patelni ponownie rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodać marchewkę oraz por. Smażyć kilka minut na małym ogniu. Na sam koniec dodać cukinię. Warzywa przyprawić i jeszcze chwilę smażyć (tylko do lekkiej miękkości cukinii). Do warzyw dodać usmażone mięso i całość wymieszać. Zdjąć z ognia. Na sam koniec przygotować sos pomidorowy. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodać drobno posiekany czosnek. Chwilę smażyć. Następnie wlać przecier pomidorowy i całość przyprawić (solą, pieprzem, oregano i cukrem). Smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Naleśniki nadziać farszem, który można posypać odrobiną startego sera. Naleśniki zwinąć w rulon i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym (łączeniami do dołu). Wierzch naleśników posmarować sosem pomidorowym i posypać startym serem. Piec w 180ºC (bez przykrycia) przez około 15-20 minut. Podawać na ciepło.
Przygotowywanie farszu i nadziewanie naleśników





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz