Czy są tutaj fani tiramisu? Deser na zimno, który składa się z biszkoptów namoczonych w mocnej kawie przykrytych warstwą białej masy. 😋 Deser, który skrada serce wielbicielom kawy i kremowych słodkości. Aby deser był mniej kaloryczny to krem przygotowałam z jogurtu naturalnego i serka ricotta. Dodatkowo cukier zastąpiłam ksylitolem. Deser idealny dla kobiet w ciąży, które nie mogą jeść surowych żółtek i osób, które dbają o swoją sylwetkę. Polecam wypróbować poniższy przepis 😊
Składniki na 4 porcje:
250 g gęstego jogurtu naturalnego
250 g serka ricotta
150 g podłużnych biszkoptów
160 ml mocnej kawy
2 łyżki ksylitolu (do smaku)
2 łyżeczki gorzkiego kakao
Zaparzyć kawę (z ekspresu lub mocną rozpuszczalną) i ją ostudzić. Jogurt wymieszać z ricottą, wsypać ksylitol i składniki bardzo dokładnie połączyć ze sobą. Masa nie powinna być zbyt mocno słodka w smaku. Biszkopty pojedynczo namaczać w kawie (dosłownie przez chwilę). Ułożyć na dnie szklanego naczynia lub w pucharkach. Następnie przykryć je 1/3 białej masy. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Na samym wierzchu powinna być rozsmarowana masa jogurtowa. Wierzch tiramisu posypać gorzkim kakao. Podawać po mocnych schłodzeniu.
Etapy przygotowywania tiramisu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz