Fit deser na zimno, który zachwyca swą delikatnością - domowe ptasie mleczko o smaku truskawkowym oblane gorzką czekoladą. Wbrew pozorom poniższe pianki są łatwe i tanie do przygotowania. Będą idealne dla osób, które ograniczają kupne słodycze.
1 duży kefir (0.5 kg)
1 galaretka o smaku truskawkowym + 1 szklanka wrzącej wody
2 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/5 szklanki wrzącej wody
1 tabliczka gorzkiej czekolady (80 g)
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklance wrzącej wody. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Do kefiru wlać rozpuszczoną, ostudzoną galaretkę i żelatynę. Masę dokładnie wymieszać i przelać do formy/talerza. Wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). Następnie piankę wyjąć z formy i pokroić na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ewentualnie do czekolady dodać 1 łyżkę masła, mleka bądź oleju kokosowego (aby masę rozrzedzić ). Przygotowane pianki polać roztopioną czekoladą i deser ponownie wstawić do lodówki. Podawać po stężeniu czekolady.
Etapy przygotowywania truskawkowych pianek oblanych gorzką czekoladą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz