środa, 11 września 2019

Smażone klopsiki z fasolką szparagową


I kolejny pomysł na sezonowy oraz szybki do przygotowania obiad - smażone klopsiki wraz z dodatkiem fasolki szparagowej. Całość wymieszana w sosie pomidorowym przygotowanym ze świeżych pomidorów. Danie bardzo smaczne i sycące 😊 Zachęcam do przygotowania. 



Składniki na porcję dla 4 osób:

klopsiki
0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki
1/2 cebuli
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
słodka papryka

sos pomidorowy
0,5 kg pomidorów
1 szklanka wody
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
cukier

dodatkowo
0,5 kg fasolki szparagowej



Na samym początku przygotować klopsiki. Cebulę drobno pokroić. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać surową cebulę, wbić jajko i wsypać przyprawy oraz bułkę tartą. Masę bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa klei się zbyt mocno do rąk to wsypać kolejną łyżkę bułki tartej. Z przygotowanej masy wyrobić niewielkie kulki. Na patelni (np. typu wok) rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć klopsiki z obu stron na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz. Następnie zabrać się za przygotowanie sosu pomidorowego. Pomidory naciąć, zalać wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Na tą samą patelnię wlać ponownie oliwę z oliwek (niewielką ilość). Przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone pomidory. Wlać wodę i całość przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Smażyć, aż do rozgotowania się pomidorów i lekkiej redukcji sosu. W międzyczasie fasolkę szparagową umyć, odciąć z niej końcówki i ugotować ją w osolonej wodzie. Do sosu pomidorowego przełożyć usmażone klopsiki i dodać ugotowaną oraz odcedzoną fasolkę. Całość delikatnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Danie podawać na ciepło. 

Masa na klopsiki przed i po wyrobieniu

Smażenie klopsików

Poszczególne etapy przygotowywania dania




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz