Pomysł na urozmaicenie lecza – przygotowane ze schabem, papryką,
cukinią i ogórkami małosolnymi. Mocno warzywne, lekko pikantne i wyraziste smaku.
Danie jednogarnkowe, które przyrządzicie w niecałą godzinę.
Składniki na 4 porcje:
0,5 kg schabu bez kości
2 papryki, np. czerwone
2 mniejsze cukinie
5 małych ogórków małosolnych
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pokrojonych pomidorów (400 g)
1/4 kostki masła (50 g)
1 szklanka wody
6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
ostra papryka
słodka papryka
słodka papryka
sól, pieprz
oregano
cukier do smaku
oliwa z oliwek
do dekoracji
posiekana natka pietruszki
Schab umyć, osuszyć i pokroić w nieco
większą koskę. Mięso przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. W garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i przesmażyć mięso. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w niewielką kostkę. Cukinie umyć, odciąć końcówki , przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półtalarki. Papryki przeciąć na pół, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w większą kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Obsmażone mięso przełożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać ponownie niewielką ilość oliwy i przesmażyć cebulę z czosnkiem. Warzywa przełożyć na talerz. Ponownie do tego samego garnka wlać niewielką ilość oliwy oraz przesmażyć ogórki i przełożyć je na talerz. Następnie przesmażyć paprykę wraz z cukinią. Warzywa ponownie przełożyć na talerz. Następnie przygotować sos: przesmażyć koncentrat pomidorowy (smażyć krótką chwilę). Do niego dodać pomidory z puszki, wlać wodę i całość przyprawić cukrem, solą oraz pieprzem. Chwilę smażyć. Na sam koniec do sosu dodać podsmażone warzywa oraz mięso. Całość wymieszać i posypać oregano. Na wierzch dodać masło. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości warzyw oraz mięsa. Na sam koniec, leczo doprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smażenie mięsa |
Podsmażanie warzyw |
Przygotowywanie sosu pomidorowego, duszenie wszystkich warzyw wraz ze schabem i ostateczny wygląd lecza |
Pomysł na danie STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz