wtorek, 24 września 2019

Domowe paluszki rybne (przygotowane z fileta)


Jeżeli macie w domu wielbicieli smażonych dań to zachęcam do przygotowania domowych paluszków rybnych. Wystarczy filet z ryby pokroić na mniejsze części, przyprawić i opanierować w mące, roztrzepanym jajku orz bułce tartej. Całość usmażyć i... gotowe 😊 Przy okazji wiemy co jemy i nie musimy martwić się o to, co znajdziemy w składzie paluszków rybnych. 



Składniki na porcję dla 2 osób:
3 polędwice/kostki z mintaja (wagowo około 0,3 kg)
sól, pieprz
przyprawa do ryb
jajko
mąka pszenna
bułka tarta
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
2-3 łyżki masła


Polędwice (lub kostki) rozmrozić, umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Każdy kawałek ryby przeciąć na pół. Mintaja wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki, aby ryb mogła przejść przyprawami. Jajko wbić do miski i roztrzepać. Przygotowane kawałki ryby obtoczyć w mące, następnie jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej. Paluszki smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Pod koniec dodać masło i smażyć jeszcze kilka minut. Po usmażeniu, paluszki odsączyć na papierze kuchennym. Podawać na ciepło.

Panierowanie domowych paluszków rybnych

Smażenie paluszków rybnych




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz