Pomysł na szybki, tani i sezonowy obiad - kotlety jajeczne wraz z dodatkiem upieczonej dyni hokkaido. Bardzo proste do przygotowania. Kotleciki wbrew pozorom są mocno sycące. Najlepiej podać je z grzybowym sosem, np. kurkowym (przepis na sos TUTAJ).
Składniki na 4 porcje:
5 jajek
250 g upieczonej dyni, np. hokkaido
sól, pieprz
kurkuma
1 łyżka posiekanego koperku
2-3 łyżki bułki tartej
do obtoczenia
bułka tarta
do smażenia
oliwa z oliwek + 2 łyżki masła
Cztery jajka ugotować na twardo. Następnie obrać je ze skorupki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać upieczoną dynię. Do masy wbić surowe jajko, dodać posiekany koperek, wsypać bułkę tartą i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dodać szczyptę kurkumy. Masę wymieszać za pomocą widelca. Jeśli masa za mocno się klei to wsypać kolejną łyżkę bułki tartej. Z gotowej masy uformować cztery podłużne kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na patelni (najlepiej na oliwie z oliwek wymieszanej z masłem) z obu stron, na złoty kolor. Podawać od razu po usmażeniu.
Masa na kotlety przed i po wyrobieniu |
Formowanie i smażenie kotletów |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz