Ciasto idealne dla wielbicieli masy kajmakowej i masła orzechowego. Proste i w miarę szybkie do przygotowania. Ciasto Snikers składa się z herbatników przełożonych kremem budyniowym wraz z dodatkiem masy orzechowej i krówkowej. Całość udekorowana kajmakiem, solonymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi i gorzką czekoladą. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu (po mocnym schłodzeniu), podane prosto z lodówki.
Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm:
około 0,5 kg herbatników
krem
1 kostka masła (200 g)
1/2 puszki masy krówkowej (230 g)
150 g masła orzechowego
1 l mleka
2 żółtka
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (120 g)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
do dekoracji
1/2 puszki masy krówkowej (230 g)
80 g orzechów ziemnych (solonych, prażonych)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
Na samym początku przygotować budyń: do rondelka wlać 3 szklanki mleka, zagotować. W pozostałej szklance mleka wymieszać mąki (pszenną i ziemniaczaną), żółtka i cukier. Składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę. Gotować 1-2 minuty na małym ogniu (uwaga: budyń należy cały czas mieszać, aby się nie przypalił). Gotowy budyń ostudzić. Miękkie masło przełożyć do miski. Za pomocą miksera ubić na jasną, puszystą masę. Następnie do puszystego masła dodać zimny budyń (stopniowo; łyżka po łyżce). Na sam koniec dodać masło orzechowe i masę krówkową. Ponownie, za pomocą robota kuchennego wszystkie składniki kremu wymieszać ze sobą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki, następnie rozsmarować 1/3 kremu. Czynność powtórzyć 2 razy. Na wierzchu ponownie ułożyć herbatniki. Rozsmarować masę krówkową, całość posypać posiekanymi orzechami i polać czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej). Ciasto wstawić do lodówki. Kroić na drugi dzień po przygotowaniu (ciasto musi się bardzo mocno schodzić, aby wszystkie warstwy ciasta były ze sobą idealnie połączone).
Przygotowywanie kremu |
Etapy składania ciasta |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz