Pomysł na wykorzystanie suszonych grzybów- polędwiczki wieprzowe duszone w sosie śmietanowym wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej i suszonych grzybów. Prosto i smacznie. Danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
Składniki na 2-3 porcje:
1 polędwica wieprzowa (wagowo około 0,5 kg)
2 garście suszonych grzybów
1 mała cebula
sól, pieprz
2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej
1/2 opakowania śmietany 30% (125 ml)
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
Kilka godzin wcześniej suszone grzyby zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem. Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić w nie za grube plastry. Każdy kawałek mięsa lekko rozbić i przyprawić pieprzem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Grzyby odcedzić, przelać wodą i bardzo drobno posiekać. Na patelni podgrzać masło wraz z oliwą z oliwek. Zeszklić cebulę. Następnie dodać suszone grzyby. Całość chwilę smażyć. Warzywa przełożyć na talerz. Na tej samej patelni ułożyć plasterki polędwicy. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Podczas smażenia mięso posolić. Na sam koniec dodać podsmażoną cebulkę wraz z grzybami i wlać śmietanę wymieszaną z musztardą sarepską. Całość wymieszać i dusić kilka minut pod przykryciem. Sos powinien lekko się zagęścić. Gotowe danie od razu podawać, np. z ziemniakami, ryżem.
Etapy przygotowywania dania |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz