środa, 6 listopada 2019

Domowe nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych


Dzisiaj pomysł  na fit fast food - pieczone nuggetsy, czyli kawałki piersi kurczaka obtoczone w panierce z płatków kukurydzianych. Całość upieczona w piekarniku. Uwaga: należy przestrzegać czasu pieczenia, ponieważ dzięki temu kawałki kurczaka będą soczyste w smaku. Nuggetsy są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej smakują podane z sosem, np. pomidorowym, czosnkowym. 


Składniki na 3-4 porcje:
1 duża, podwójna pierś z kurczaka
sól, pieprz
słodka papryka

ciasto naleśnikowe
1 szklanka mleka
1/2 szklanki mąki pszennej (75 g)
1 jajko
sól
ostra papryka

do obtoczenia
3,5 szklanki płatków kukurydzianych

dodatkowo
3-4 łyżki oliwy z oliwek



Filet umyć, osuszyć, przekroić na 4 części, a następnie pokroić na mniejsze (podłużne) kawałki. Mięso przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Płatki kukurydziane lekko zblendować (NIE na pyłek!). Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą. Jeśli masa będzie zbt rzadka - dosypać odrobinę więcej mąki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przyprawione kawałki kurczaka obtaczać w cieście naleśnikowym, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Mięso ułożyć na blaszce do pieczenia. Na sam koniec każdy kawałek polać oliwą z oliwek. Piec około 15-20 minut w 195ºC (im większe kawałki mięsa tym dłuższy czas pieczenia)


Rozdrabnianie płatków kukurydzianych

Etapy przygotowywania domowych nuggetsów: przyprawianie mięsa, obtaczanie w cieście naleśnikowym i panierowanie w płatkach kukurydzianych

Od lewej strony: nuggetsy przed i po upieczeniu





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz