Dzisiaj przepis na ekspresowy do przygotowania obiad. Smażone filety z morszczuka podane ze śmietanowym sosem wraz z dodatkiem suszonych pomidorów. Bardzo smaczne połączenie smaków. Poniższe danie polecam podawać z ryżem i sałatką ze świeżych warzyw (miks sałat i pomidory koktajlowe wraz z dodatkiem czerwonej cebuli).
Składniki na 2 porcje:
filet z morszczuka (wagowo około 0,4 kg)
1\2 szklanki śmietany 30% (w temperaturze pokojowej)
5 pomidorów suszonych + 1 łyżeczka oleju z ich zalewy
sól, pieprz
słodka papryka
1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy z oliwek
Filet z morszczuka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomocą blendera zmiksować 4 suszone pomidory wraz z 1 łyżeczką oleju z ich zalewy. Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Następnie przesmażyć filety z morszczuka (na złoty kolor). Po przywróceniu filetów na drugą stronę, do ryby wlać śmietanę, dodać zmiksowane pomidory suszone i całość posypać słodką papryką. Sos delikatnie wymieszać. Patelnię przykryć pokrywką i całość dusić ze sobą 1-2 minuty. Pozostawionego pomidora suszonego pokroić w drobną kostkę. Filety wraz z sosem wyłożyć na talerze. Przed podaniem na ich wierzchu ułożyć kawałki suszonego pomidora. Danie podawać z ryżem. Ewentualnie przed podaniem posypać koperkiem.
Smażenie filetów i wygląd gotowego dania |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz